Piano Pedagogie en Kunst

Opgroeien in een gezin van ervaren muzikanten en docenten vormde vanaf jonge leeftijd een zeldzame en hoogwaardige basis voor mijn ontwikkeling als docent. Al vroeg erkenden gerespecteerde conservatoriumprofessoren niet alleen mijn capaciteiten als pianist, maar ook mijn uitzonderlijke aanleg voor lesgeven-feedback die zij mij persoonlijk gaven en schriftelijk bevestigden toen ik jongere pianostudenten hielp bij de voorbereiding op piano-examens op middelbare school- en bachelorniveau aan het conservatorium. Ik heb deze opmerkingen serieus genomen en heb dat vertrouwen sindsdien met mij meegedragen.

Ik heb 22 jaar als pianoleraar in de particuliere sector gewerkt, waarbij ik een passie heb ontwikkeld voor het bevorderen van studenten van hobbyisten tot studenten die zich bezighouden met virtuoze werken zoals Liszts La Campanella. Complex repertoire van Chopin, Beethoven en anderen is een kenmerk geworden van de prestaties van mijn studenten. Ik onderneem onconventionele stappen om elke student te helpen zijn hoogste potentieel te bereiken, waarbij ik opzettelijk verder ga dan de traditionele lesmethoden voor degenen die echt ambitieus zijn. De resultaten zijn steeds opmerkelijk geweest.

Lectoraat

Lesgeven en optreden zijn verschillende maar even waardevolle aspecten van de carrière van een muzikant. Veel actieve artiesten onderschatten soms de kunst van het lesgeven en beschouwen het als een secundaire bezigheid voor degenen die niet vaak op het podium staan. Dit is een misvatting: zelfs de grootste pianisten besteden tijd aan lesgeven. Het verschil is dat je selectiever wordt over wie je lesgeeft, en op zoek gaat naar studenten die echt betrokken en gepassioneerd zijn.

Bekijk het onderstaande lerarenprofiel voor meer informatie over deze benadering van pianoonderwijs. Voor details over artistieke prestaties en optredens, zie de externe links onderaan de pagina.

Mijn avontuur als docent

Ik werk sinds mijn 21e als gediplomeerd pianoleraar, hoewel ik op mijn 18e begon met lesgeven als stagiaire. Mijn ervaring strekt zich uit over verschillende steden, waaronder Rotterdam, Dordrecht, Arnhem, Haarlem, maar ook online in het Verenigd Koninkrijk en Turkije.

Mijn eerste bijleservaring was op 14-jarige leeftijd, toen ik een vriendin die drie jaar jonger was dan ik hielp met het behalen van haar herexamens, waardoor ze op koers kon blijven. Ze is nu een professionele docent en pianiste.

Onze school voor het leren van klassieke piano was een zeer streng conservatorium. Je zou op zeer jonge leeftijd beginnen, in tegenstelling tot muziekscholen of conservatoria in NL, maar meer zoals de scholen in Rusland. We volgden een fulltime opleiding vanaf de leeftijd van 11 jaar en daarvoor een parttime opleiding. Dit soort scholing betekende dat we de hele dag op school naar elkaar konden luisteren, en dat onze klas zo druk was als een orkest. Dus ik begon al te observeren wat anderen speelden of oefenden, en vergeleek toen al.

Daarom ken ik van nature een breed repertoire. Vanaf onze twaalfde leerden onze leraren ons repertoire kiezen, en op onze dertiende kregen we pianorepertoireliteratuurlessen. Dit zijn ongebruikelijke eigenschappen in veel conservatoriumsystemen in Nederland, waar meer bachelorstudenten worden geaccepteerd en minder jongere studenten. Tijdens een sollicitatiegesprek werd mij eens gevraagd naar de repertoirekeuze van een leerling die Sonatines of makkelijke Haydn-sonates speelt, en ik was verbaasd dat dit überhaupt een vraag was. Dit deed mij beseffen dat kennis van repertoire en het selecteren van stukken op basis van de behoeften en motivatie van een leerling minder gebruikelijk is bij veel pianisten met verschillende achtergronden. Ik voel me zeer gelukkig dat ik vanaf zeer jonge leeftijd omringd ben door zoveel muzikanten, toen ik op 9-jarige leeftijd naar het conservatorium ging.

Tijdens mijn bachelorfase gaf ik ook les op de pianoafdeling van het conservatorium. Op zoveel niveaus is dat soort lesgeven veel gemakkelijker omdat de studenten zich al bezighouden met klassieke muziek en de discipline hebben om dagelijks vele uren te oefenen.

Er zit zoveel meer in mijn leservaring dan ik op één pagina zou kunnen passen, maar ik hoop dat deze korte biografie je al een idee geeft.

Uiteindelijk is wat mij als docent het meest drijft het plezier van het delen, observeren, zien van positieve resultaten in de praktijk en het inspireren van maximale ontwikkeling bij studenten. Beginners leiden in hun ontdekking van muzikale kennis is één passie; uitzonderlijke talenten spotten en naar een hoog niveau begeleiden is iets anders. Ik ben ook zeer toegewijd aan het helpen van degenen die een verkeerde techniek hebben geleerd of hiaten in hun kennis hebben om hun spel te corrigeren en vooruit te helpen.

Talent

Natuurlijk ben ik studenten tegengekomen die zich op verschillende conservatoria hebben voorbereid op audities voor de bachelor. Maar toch het inspireren van jonge professionals en hen opleiden tot pianist een zeer nobele taak is, ben ik er meer trots op om amateurs te helpen hun potentieel te bereiken.

Nadat ik me realiseerde hoe moeilijk het is voor hobbyspelers om een ​​hoger niveau te bereiken en de tekortkomingen in de lesmethoden heb opgemerkt, heb ik mijn tijd besteed aan het onderzoeken van betere manieren dan op de markt.

Bezoek deze pagina’s voor meer informatie hierover:

Beginners eBook Tutoring testimonials